lørdag 13. november 2010

Julegodis


Karameller 




Ingredienser
2 dl sukker
2 dl fløte
2 dl sirup
Hvis du ønsker det:
hakkede nøtter eller mandler 

Slik gjør du:
Hell sukker, fløte, sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellemassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjær i passende
biter, pakk eventuelt inn i cellofan.

Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært het, hold små barnefingre unna.

Vanntesten: Det er lurt å ta "vanntesten" på karamellene. Det vil si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.

Mozartkuler 


Ingredienser:
200 g marsipan1 ss konjakk 50 g nougat (odense har dette)100 g kokesjokolade


Fremgangsmåte:
Kna konjakk inn i marsipanen. Form marsipanen til en rull. Del marsipanrullen opp i 15 like store skiver. Klem skivene litt flate mellom hendene. Legg et stykke nougat på hver marsipanskive. Klem marsipanen rundt nougaten og rull forsiktig mellom hendene til jevne kuler. Pass på at ikek nugaten kommer igjennom marsipannen.
Smelt kokesjokoladen. Rull kulene i sjokoladen og sett dem på et brett. Sett kulene kaldt til sjokoladetrekket har stivnet.


Baileyskuler 


Jeg pleier å lage dobbel oppskrift minst ;)


Ingredienser:
200 g marsipan
2-3 ss Baileys likør
100 g melkesjokolade
Nesquick


Fremgangsmåte:
Kna Baileys inn i marsipanen litt og litt. Marsipanen skal bli skikkelig klissete, men ha konsistens nok til at du kan forme kuler.


Form marsipanen til kuler. Sett kulene på brett og la dem stå kjølig i 30 minutter.


Smelt melkesjokoladen. Ha sjokolademelkpulver i en skål.


Dypp hver marsipankule først i melkesjokoladen (bruk to gafler) og deretter i suppeskålen med sjokolademelkpulveret. Trill kulene forsiktig rundt i sjokolademelkpulveret med varsomme fingre.


Ha kulene tilbake på brettet. Sett i kjøleskapet til sjokoladetrekket på "Baileyskulene" har stivnet. Kulene skal ikke være helt "glatte" etter dette, men ha en knudrete overflate.


Tips:
Marsipanen er klissete, det er lettere å bruke fuktige hender og vaske hendene ofte