torsdag 24. februar 2011

Urtebrød

INGREDIENSER:
6 dl  melk
1/2 dl  olje
50 g  fersk gjær
1 ss  rosmarin
12 dl  hvetemel
1/2 ts  bakepulver
1 ts  salt
1 ss  maldonsalt




FRAMGANGSMÅTE:
Ha hvetemel, bakepulver, olje, gjær og salt i en kjøkkenmaskin. Tilsett melk som er litt lunken ca. 25-30 grader.
Elt deigen.

Ha deigen i en smurt langpanne. La det heve i ca. 30 minutter.

Rett før steiking: Pensle brødet med smeltet smør, ha på revet ost, urter og grovt salt.

Stek på 220 grader i ca. 25 minutter.

Tips: En kan gjerne bruke friske urter.


Beates-urtebrød_large.jpg
Laget dette brødet i dag. Serverte det med stekt kylling, salat, løk og hvitløkssmør. Ble kjempe godt :o)

slett

lørdag 5. februar 2011

Komper

Mange oppskrifter regner ca dette til 4 personer, jeg lager alltid mye mer. Jeg slumper mel og havregryn etter hvor mye av potetvannet jeg fikk bort. Kompne blir bedre jo mindre mel du har i de. 

Ingredienser

  • 1½ kg lettrøkt lammekjøtt
  • Komper:

    1 kg rå poteter 
  • 100 g hvetemel sammalt fin eller sammalt grov
  • 50 g rugmel
  • 1 ts salt
  • 3-4 ts timian


Slik gjør du

Kok kjøttet mørt i ca. 2 timer. Ta ut kjøttet.

Skrell potetene og riv dem på rivjern eller bruk food processor. Sil fra potetvannet eller klem det ut i et kjøkkenhåndkle og rør inn mel og salt. Kok en prøve i kjøttkraften. Er deigen for løs, faller kompen raskt fra hverandre. Tilsett da litt mer mel.

Form kompene med hendene til en kule på størrelse med en middels potet. Rene kjøtterninger legges inn i kompene og de kokes i kjøttkraften ca. 1 time.

Server komper med kokt kålrot, smør på evt kålrotstappe, rørte tyttebær, sukker, bacon og pølser.




Photobucket
Hadde ikke bilde av kompene jeg har laget.
Dette bilde er fra  kompenen vi fikk servert på hytteturen sommeren 2009.

Slideshow av Niktia sin bading

Besøk av Merete, Malene og tre hunder :)

Photobucket
Niktia storkoste seg etterhvert. I begynnelsen var hun livredd de nye hundene.

Photobucket

Photobucket
Niktita var med på handletur, ikke helt lovlig, men men...