tirsdag 27. september 2011

Tomatsuppe


Ingredienser

  • 1 stk hakket løk
  • 1 båt hakket hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 400 g godt moden tomat
  • 2 stk hønsebuljongterning
  • 5 dl vann
  • 1 dl matfløte
  • salt
  • pepper
  • krydder etter ønske eks. organo og chilli
  • tomatpurre hvis dere ønsker

Fremgangsmåte

Fjern skinnet på tomatene ved å koke opp vann i en stor kjele. Legg tomatene i vannet og la de trekke med et par minutter til skinnet sprekker og ta tomatene opp. Det er da lett å dra skinnet av.

Stek finhakket løk og hvitløk i olje i en kjele til den blir blank. Hakk tomatene, og legg i kjelen sammen med buljongterninger. Slå på vann og fløte og smak til med salt og pepper. En klype salt runder av smaken. Tilsett litt mer væske om suppen blir for tykk.
   Du kan også tilsette makaroni i suppen.




mandag 26. september 2011

Rundstykker av tante Monica



Dette er mine favoritt rundstykker, de lages i  familien til hver jul og andre viktige anledninger.
Oppskriften kommer opprinnelig fra Tante Monica i Vennesla.  Gir litt over 40 stk.

1500 g hvetemel
150 g smør
6 dl melk
4,5 dl vann
100 g gjær
3 ts salt
3 ts sukker.

Smør og mel smuldres sammen.
Alt blandes sammen.
Ved bruk av fersk gjær må denne blandes ut med lunket melk.
Trilles ut til rundstykker med en vekt på ca 60 gram.
Heves opp mot en time.
Pensles med egg og strø over valmuefrø.
Stekes ved 250 grader i 12-15 min.

søndag 25. september 2011

Høstkos

Tomatene ble endelig røde,
tok litt lang tid med denne sommeren vi har hatt.

Roser fra Finn Ola <3 



Den nye vedkorgen vår rommer tre av den gamle korgen.
Nå har jeg ved hele dagen når Finn Ola er på jobb ;o)

Snuppa vår :)

Nybakte rundstykker :)

lørdag 17. september 2011

I dag er Tove 50 år :)

Gratulerer med dagen!

Kaka er nesten ferdig, skal monteres 
sammen når den er fraktet opp :o)
Den runde skal på toppen av den firkanta. 

Tropiskaroma med to lag.
Første laget er sjokolademouse med appelsin.
Andre laget er lys sjokoladekrem.

Sukkerbunn med to lag.
Første laget er bringebærpurre med vaniljekrem.
Andre laget er kremfløte med bringebær. 

Og her var den ferdig montert opp :o)

torsdag 15. september 2011

Sjokolade Mousse:




200 gr. Dronningsjokolade

3 dl. kremfløte

1 egg

2 ss sukker

2 ss appelsinlikør (kan sløyfes) eller
finrevet skall av 1 appelsin

Brekk sjokoladen i biter og smelt på svak varme eller over vannbad. 
Rør den klumpfri og la den avkjøles litt. 
Visp fløten, men ikke for hardt. 
Visp egg og sukker til eggedosis, og bland den med kremen, sjokoladen og likøren eller appelsinskallet. La den avkjøle seg noen timer i kjøleskapet. 

Vaniljekrem

Vaniljekrem oppskrift fra Klikk









INGREDIENSER

stk vaniljestang
dl h-melk
stk eggeplomme
dl sukker
ss maisenna
dl kremfløte
FREMGANGSMÅTE

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk godt så vaniljefrøene ikke klumper seg.

Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle som tåler kokende vann. Ha i én spiseskje vann om det blir for tykt.

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell det over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.

Hell blandingen gjennom en sikt og la den avkjøle seg.

Pisk kremfløten stiv og vend det inn.

Man kan også ha en dæsj med rom, cognac eller whisky for å variere.

Jeg syns ikke denne ble stiv nok så jeg tilsatte gelantin :)

torsdag 8. september 2011

Marsipan pynt


Dette skal bli en sløyfe som i kaken over

Grønne marsipan blomster

Marsipanroser i grønm og rosa farge. 

Marspipan sko som ligger til tørk, str 38 ;o)

Rosa marsipan blomster og hjerter

hortensia

onsdag 7. september 2011

Troika kake



Denne kaken har en sjokolademousse bunn,  som er en kakebunn laget uten mel. Videre inneholder den hvit marsipan og  gele,  og toppet med en kjempegod sjokolade krem som er en fryd for sjokolade elskere. Marsipanen og gelene reagere litt sammen, kan hjelpe og gjøre litt om på rekkefølgen til lagene. 

Sjokolade Mousse kakebunn:
            113 g mørk sjokolade ( 62%-70 %)
            75 g sukker
            6 store egg
            3 dråper sitron saft
For å lage denne sjokolade mousse bunnen,  anbefaller jeg at du bruker den sjokoladen du liker best. Smelt sjokoladen i mikro cirka 1-2 minutter.Ta det ut etter 30 skunder , rør noen ganger,  og varm det litt til.
Når sjokoladen er smeltet settes den til side til den er avkjølt. ( men fortsatt flytende)
Separer eggeplommene fra eggehvite.
Hell sukker ( bortsett fra 2 ss sukker  som du sparer til  piskingen av marengsen)  i en bolle sammen med eggeplommene.
Pisk dette i cirka 5 minutter til du får en fin og fluffy eggedosis, kanskje lenger også.
Den smeltede sjokoladen  som er helt kald,  men enda flytende,  tilsettes i eggedosis røra. Miks dette i noen minutter til alt er godt blandet.
Pisk eggehvite sammen med de 2 ss sukker som du la til side tidligere,  og tilsett noen dråper sitronsaft. Ikke pisk det alt for lenge.
Bland marengsen i sjokolade/eggedosis røra.
Jeg har bakepapir i den slik at det blir enkelt å løfte ut kaken etter at den er ferdigstekt. Sett  kaken  i en forvarmet ovn på 175 C i cirka 16 minutter.
Og her har du en deilig sjokolade mousse kake som er lett som en fjær.
Jeg lar kakebunnen hvile litt mens jeg kjevler ut hvit marsipan som skal legges over kaken. Strø benken med litt melis og kjevle ut et tynt lag med marsipan. Plasser den oppe på den avkjølte mousse kakebunnen.


Så heller jeg  gele over marsipanen som jeg lager på følgende måte:
            2 pk gele ( bringebær eller jordbær)
            1,5 dl kokende varmt vann
            1/2 dl sitron juice ( fersk presset)
            1 ss. glykos
Kok opp vann og bland det med 2 pk  gelepulver. Tilsett 1/2 dl sitron juice og 1 ss flytende glykos.
Glykos gir en litt mer fast gele, men dette kan utelates.
Rør dette godt sammen og sett det kaldt til det har blitt litt fastere i konsistensen.
Hell over gele blandingen over marsipanen,  og sett dette kaldt til det har stivnet helt.. Jeg selv bruker Jell-O  strawberry gele  som er mer rød i fargen,  og som har en sterkere smak i seg.
Som det fjerde og siste lag bruker jeg lettpisket sjokoladekrem.
Sjokoladekrem:
            227 g mørk sjokolade (62%-70%) Jeg bruker vanlig kokesjokolade, liker den ikke så mørk.
            5 dl fløte
            1 ts. vanilje extract
Jeg legger sjokoladebiter  i en blender. Varmer opp 5 dl fløte og tar det bort fra komfyren når det begynner å koke. Sjokoladebitene hakker jeg i smuler. Tilsetter den varme fløten litt og litt.. Heller det hele i en ren mikser bolle. Sett det hele kaldt i minst 1  3/4 – 2 timer , og rør i det hvert 30. minutt. Når kremen har blitt noenlunde stiv, kan du begynne å mikse den. Du ser nå at den er ganske stivere.Denne kremen er lett som en fjær,  den er ikke for søt og ikke for mye sjokoladesmak i seg. Den passer perfekt til å ha oppe på kaken. Bred kremen over gele`n. Når alt er dekket settes kaken til avkjøling,  minst 20 minutter.
Skjær kaken  opp i passende biter. Jeg sparte litt krem som jeg sprøytet på toppen av kaken. Pynter også med litt ferske bringebær for å få en festlig “look”. Denne kaken er en ren kopi når det gjelder Troika smak,  så liker du Troika kommer du til å elske denne. Ettersom det er lørdag,  så koste jeg meg idag med en liten bit…Det er jo tross alt min favoritt kake. Jeg håper dere ble fristet til å lage denne kaken.



White Lemon Cupcakes


Disse røk rett inn på mine favoritter :o)

White Lemon Cupcakes :
            180 g smør
            5 eggehviter
            375 g sukker
            1 vaniljestang ( frøene)
            2,7 dl melk
            3 ts. bakepulver
            1/2 ts. salt
            350 g mel
            juice/saft fra en 1/2 sitron
Sett ovnen på 180 C 20 minutter før du steker cupcakesene. Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Jeg bruker ekstra fint mel til dette. Miks smør “fluffy”. Tilsett sukker og miks dette godt videre. Separer eggehvitene fra eggeplommene. Tilsett eggehviten litt og litt, og miks godt en stund til. Husk å skrape bollen med slikkepotten innimellom slik at du får med deg alt. Før du tilsetter neste omgang med eggehvite, skal det mikses  godt. Så tilsetter du saften av en 1/2 sitron. For å få en ekstra fin smak bruker jeg også frøene fra 1 vaniljestang. Her kan du også bruke vaniljesukker eller vaniljepulver. Nå er den ferdig vispet og  du  tilsetter nå mel-blandingen og melken. Hell det i 2-3 omganger og miks til du ser at alt er godt blandet. Bland det godt med slikkepotten til slutt.

Stek dem på 180 C i cirka 15-20 minutter.  La dem avkjøles under tiden du lager kremen.
Bruk en melon skje og graver ut et hull i midten. Fyller hullet med Lemon curd, se oppskrift på dette her.  Du kan også bruke Wilton sine tiper til fylling av kaker. Du kan gjerne variere med vaniljepudding eller ferske bær etc. Lemon curd og sjokolademoussé / eller Angel Feather Icing gir en frisk og god  smak på disse cupcakes.

På mine cupcakes pyntet jeg med fox fluff. 

Slik kan du fylle de

Her er de fylt med wilton fylletip :)

Ferdig pyntet med fox fluffkrem :)



Fox fluff

Smelt 5 doblepakker med sitron fox og en pakke fløte i en kjele. 
La det kjøle seg I 6 timer før du visper det opp til krem.
Setter en frisk smak på kremen. 




Lemon Curd


Lemon curd brukes mye som alternativ til syltetøy og marmelader. Er veldig godt i pai også sises det. Jeg har kun testet denne ut til fyll inne i sitronmuffinsenen mine, og det var friskt og godt. Dette er også en stor oppskrift, jeg laget halvparten.

Lemon Curd:
4 ss. m/revet sitronskall
10 store eggeplommer
300 g sukker
120 g usaltet smør
200 g fersk presset sitron juice
nype salt

Du trenger 10 eggeplommer. Videre trenger du sitron juice, helst fersk presset, og litt revet  sitronskall. Begynne med å helle alle eggeplommene, smeltet smør og sukker i en stor kjele. OBS! ikke sett varmen på komfyren enda. Rør dette godt sammen til det er godt blandet. Bytt ut vispen til slikkepott, hell i sitron juicen, og sett komfyren på middels varme. ( jeg hadde den på 3) Nå  trenger du masse tålmodighet, for nå skal du røre og røre, dette tar minst 5 minutter. Det er viktig at du rører hele tiden,  eller så får du stekt egg. Etter 5 minutter settes varmen på 4, og du rører enda mer intensivt. Det er utrolig viktig at du rører og rører hele tiden. Du du ser at massen blir tykkere underveis. Etter 10 minutter er den endelig passe tykk. Jeg heller den gjennom en sil.
Pure lemon Curd…så friskt og godt.
Tilsetter revet sitron skall for å få en enda mer eksklusiv sitron smak.
Sett det hele i en skål så lenge, jeg fikk 2  skåler med Lemon curd.