tirsdag 25. oktober 2011

Baileysmousse kake




Denne kakenhar jeg funnet hos sweets 2 share
Denne varierer hun kakebunnen på. Du kan knuse 300 gr sjololadecookies og smelte 100 gr smør og klemme det ut i en springform, lage en tynn browniebunn eller lage den med en mandelkake bunn som jeg har gjort her. 

Mandalbunn:
6 egge hvitter
300 gr sukker
300 gr malte mandler
1 ts bakepulver
1 ss potetmel
Pisk hvittene stive og fortsett på full styrke mens du tilsetter sukker.
Bland det tørre i en bolle, og vend det forsiktig inn.
Legg dette i en 24 form og stekes på 180 grader i ca 25 minutter
Baileysmousse
400 gr smeltet sjokolade
270 gr krem ost
5 -10 dråper sitron
70 gr sukker
4 dl fløte piskes
8 ss Baileys

Pisk ost, siton og sukker mykt og fluffigt, og visp fløten. Vend disse to massene sammen.
Ha i den smeltede sjokolade som er avkjølt noe og bland til slutt i Baileys.
Ha kakebunnen tilbake i springformen og hell moussen over og slett til overflaten, sprøyt topper av kremost kremen.
Sett kaken kaldt i minst 3 timer før servering.
Til denne velger jeg en lysere sjokolade, så ikke baileys smaken forsvinner . Neste gang vil jeg nok bruke enda mer Baileys :)
Jeg har pyntet kaken min med litt rosa og brunn sjokolade.

mandag 24. oktober 2011

Baketips - samlet opp fra ulike blogger





1. Alle ingredienser bør finnes frem, veies, måles og settes på benken til de er romtempererte. Kalde ingredienser “slapper ikke av” og vil gi et betydelig tyngre ferdigprodukt.


2. Mange oppskrifter starter med at sukker og smør skal kremes. Hvorfor lurer mange på. Å kreme smøret med sukkeret gir en kjemisk reaksjon som utvider strukturen i smøret og lar luft komme inn i deigen.  Ganske enkelt kan det sies at resten av ingrediensene i oppskriften skal kapsle inn disse mikro luftboblene og utvide seg når kaken hever i ovnen. Etter stadiet med å kreme smør og sukker, kommer det ikke mer luft inn i deigen. 
Når kremingen er ferdig, skal eggene som oftest i. Nå dempes hastigheten til lav styrke. På dette stadiet er hovedmålet å ikke slå luften ut av smøret igjen. Ha alltid i et og et egg og visp lenge i mellom hvert egg. 


3. De forskjellige egg leverandørene til butikk egg utgjør ikke store forskjellen i dine kaker, men husk alltid og kjøpe store egg. Alle oppskrifter er oppgitt i store egg verden over. Innholdet fra et egg skal inneholde ca 60 gram.


4. Separering av egg gjøres enklest når egget er kaldt for da er det mest hold i plommen og den sprekker ikke så lett. 


5. Eggeplommer kan også fryses, men da er de ikke så gode å ha i kaker, men er ypperlige allikevel til vaniljekremer osv hvor plommen skal kokes.


6.Pisking av egg, hold på så lenge at du nesten kjeder deg i hjel:) Aldri under 5 minutter men holder du på opp mot 10 minutter, da snakker vi suksess ! Det samme gjelder kaker som kremes med smør og sukker først, og så skal eggene i. Krem i minst 5 minutter og så 5 til etter at eggene er i.


7. Men om ett råd skal stå som det viktigste for bakesuksess så er det at egget er romtemperert når bakingen setter i gang. Da snakker vi om å få maximalt luft inn i deigen og at egget har mulighet å jobbe sammen med de andre ingrediensene. Har du glemt å ta de ut ?? Har du bare kalde egg ?? knekk de i en bolle, ha lunket vann i oppvaskkummen og la bollen flyte litt rund der et par minutter og problemet er løst. Evt la de ligge en god stund hele i varmt vann. 



8. Bakepulver er en ferskvare og den bør byttes med jevne mellomrom. Kostnadsmessig er det dyrere å bake med et gammel pulver, og få kaker som ikke ble som de skulle, i stede for å kaste den gamle boksen og erstatte den med en ny. Husker du ikke når du kjøpte din boks ? Kast den og skriv en ny på handlelappen. Når den nye er i hus skriv inn datoen du ÅPNET den og gi den 3 mnd levetid i ditt skap før du bytter igjen.

Årets første handel av julepynt

Syns disse var vinterlige og koselige å ha på veggen

Lilla pynt i Party Lite lysholderen trenger ikke være bare til advent

Et par søte gyngehester

Servietter får vi aldri nok av

Lys som ser litt ut som en bjørk


Det ble også handlet et par andre ting, 
men de er julegaver så de kan ikke på bloggen ;o)

lørdag 22. oktober 2011

Bakt potet

Stek potetene i ovnen ca en time, kommer litt an på størrelsen.
De kan enten pakkes inn eller bare stekes i ildfatform. 
Serveres med ønsket tilbehør. 
Her har vi paprika, mais, rømme, saus, bacon, kokt skinke og hvitløkssmør.

tirsdag 18. oktober 2011

Maling av trappen og gangen.

Vi hørt/vinter skal trappen og gangen males. Jeg ønsker å tette igjen trinnen i trappen og vil ha trappetrinnene mørke mens resten skal være hvit. Så nå surfes det virkelig etter trapper ;)










søndag 16. oktober 2011

Stekt ris



Stekt ris er en kjapp restemiddag eller lunch. Du bruker ønskede grønnsaker fra kjøleskapet, kjøtt og ris du har til overs. Grønnsaker og kjøtt du kan bruke finnes det ikke noen begrensninger på, kun fantasien. Noen bruker ferdig frossen grønnsaksblanding. 


Her er et eksempel til ca 2 personer:

¾ dl jasminris eller annen ris
½ stk. grillet kylling eller skinke
¼ stk. purre
½ stk. rød paprika
ca. 75 g frisk sjampinjong
1 dl frosne erter (dropper alltid jeg
rensede reker (kan sløyfes)
2 ss soyasaus
1-2 stk. egg

Ha kjøttet i ei varm stekepanne/wookpanne og fres det i litt olje til det er gjennomvarmt. 
Tilsett ferdig kokt ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt. 
Tilsett sammenpiskede egg og vend dem inn i risen forsiktig. 

lørdag 15. oktober 2011

Chop suey


  • 500 g flatbiff av storfe
  • Marinade:
    1 ss 
    soyasaus
  • 2 ss østerssaus (oyster sauce)
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ts maisstivelse (maizena)
  •  
  • Saus:
  • 12 ss kjøttbuljong (utblandet)
  • 6 ss østerssaus (oyster sauce)
  • 2-3 ts maisstivelse (maizena)
  •  
  • Grønnsaker etter eget ønske,
  • men her er et eksempel; 
  • 1 stk brokkoli
  • 125 g hermetiske bambusskudd
  • 1 stk løk
  • 1 stk grønn paprika
  • 200 g frisk sjampinjong
  • 2 stilk stilkselleri (stangselleri)
  • 125 g hermetiske vannkastanjer
  • 125 g sukkererter (valgfritt)
  • 2 ss olje til steking

  • Jeg brukte gulerot, løk, bambusskudd, sopp, brokkoli, sukkererter, blomkål. 


1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i tynne strimler. Hell marinaden over kjøttet og la det ligge i 10-15 minutter.

2. Bland sammen alle ingrediensene til sausen. Kutt brokkoli i små topper, bambusskudd, løk og paprika i strimler, sopp i båter, stilkselleri i skiver og del vannkastanjene i to. Sukkerertene deles i to på skrå. Pass på å holde grønnsakene hver for seg.

3. Varm opp woken og ha i olje. Når oljen freser, ha i kjøttet. Brun kjøttet på alle sider og ta det ut.

4. Ha i litt mer olje og stek hver enkel grønnsaksort for seg.

5. Ha alle grønnsakene og kjøttet tilbake i woken. Tilsett sausen og bland den sammen med ingrediensene. Kok opp og server med en gang.

Serveres med ris.


søndag 9. oktober 2011

After Eight Cupcakes - Mørke After Eight cupcakes med mint frosting.


Du trenger:
- 100 g smør
- 200 g brunt sukker, kan bruke hvit. 
- 3 egg
- 1,5 ts bakepulver
- 1/2 ts natron
- 1 ts vaniljeekstrakt (kjøpes bl.a. på helsekost butikker)
- 180 g hvetemel
- 80 g kakao
- melk til passe konsistens
- 10 knuste After Eight sjokolader

Pisk sammen smør og sukker. Når dette er pisket til krem tilsetter du ett og ett egg. Pisk godt mellom hvert egg. Bland sammen alt det tørre i en bolle, miks alt dette inn litt etter litt. Rør forsiktig inn melken. Pisk til du har en lett og luftig røre. Tilsett de knuste sjokoladene til slutt. Kan godt bruke litt mer after eight sjokolader.  Jeg tilsatte en skvett med baileys også.

Fyll formene 3/4 fulle og stek cupcakene i ca 20 min på 170 C i forvarmet ovn. La cupcakene avkjøle seg på en rist.

Jeg har laget mint frosting og dekorert med denne.  Jeg farget frostingen "mint grønn" etter inspirasjon fra After Eight sjokoladen.

Slik lager du frostingen:
Miks sammen 75 g mykt smør og 5 ss melk. Tilsett litt og litt melis til du får en fin og luftig krem. Tilsett så konditorfarge og 1 - 2 dråper mint essens/ olje.