søndag 25. desember 2011

God jul fra oss i Jerstadmonen 18



Nikita fikk nissefrakt i julegave

så søt
Ble to veldig enkle og lite pynta kaker i jula, tiden strakk ikke til.
Denne tropiske aroma kaken var til finn ola sin skole avsluttning.

Denne hadde jeg med meg på jobb til guttungen der!

mandag 19. desember 2011

Potetsalat

En ting jeg må ha i julen er potetsalat. Hver julemorgen spiser jeg hjemmelaget rundstykker, et rundstykke med potetsalat, et med hjemmelaget sylte, og et med potetsalat og sylte. Så her er det tradisjoner gitt.

Oppskrift:
1 beger rømme
2 pakker majones
1 purre
kokte poteter
Sylteagurk
salt
Pepper

Kok opp og avkjøl potetene. Bland sammen rømmen, majonesen og salt og pepper.
Kutt opp purren i små biter og tilsett i rømmeblandingen.
Kutt opp ønsket mengde sylteagurk og ha i blandingen. Spe på med litt sylteagurk lake for mer smak.
Kutt så opp potetene i små biter og bland alt sammen. Saltene smaker best etter 2-3 dager og potetene har fått tatt til seg litt av rommeblandingen. Den må oftes smkes til med mer salt, pepper eller sylteagurk lake.

Nå er det bare 2 dager til vi feirer jul i jerstadmonen 18 :o)

lørdag 17. desember 2011

Juletreet er på plass

Nå kan bare julen og pakkene komme. Treet er ferdig pyntet. 
Vi er ikke helt fornøyd med formen på det, men pytsan blir jul i år også!

Photobucket



Photobucket
Pynting av juletreet

fredag 16. desember 2011

Brente mandler

Glemte selvfølgelig å ta bilde når mandlene var ferdige og ferdig pakket,
 så blir et litt rotet bilde fra under lagingen på dette innlegget
Laget noen brentemandler til pappa, så det vil si med sukrin og nesten ikke sukker. De blir ikke like karameliserte, men veldig søte og gode. Oppskriften er funnet på funksjonellmat.no



Ingredienser

100 g mandler
90 g Sukrin
10 g sukker
1 dl vann
30 g smør

Fremgangsmåte

Ha mandler, Sukrin, sukker og vann i en tykkbunnet kjele eller stekepanne, og la det småkoke 1 - 1 1/2 time til væsken er blitt tykkere og brunaktig, og mandlene har fått en mørkere farge. Tilsett smøret og la det koke videre i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Fisk opp mandlene fra kjelen og legg dem på smurt bakeplate. Avkjøl - og brekk mandlene fra hverandre.
De smaker best etter noen timer, eller neste dag. Da er de kjempesprøe og gode.

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 268 kcal  protein: 6,5  karbohydrat: 9,1  fett: 22,9  fiber: 4,1

Legger med en oppskift med vanlig sukker også:

Ingredienser

250 g mandler
250 g sukker
2 1/2 dl vann
75 g smør

Slik gjør du

Ha mandler, sukker og vann i en kjele og la det småkoke 1 1/2 time til mandlene er tørre. Tilsett smøret og la det og sukkeret smelte sammen i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Rør hele tiden. Hell ut på smurt bakeplate. Avkjøl - og brekk mandlene fra hverandre. Oppbevar mandlene i tett boks eller glass.

torsdag 15. desember 2011

Klomp

Da vi var i julebyen i Egersund kjøpte jeg med litt sjokolade fra fabrikken de har der.
De hadde en type som var med peanøtter og sjokolade, hadde navnet klomp.

Laget disse selv i går. Du blander smeltet sjokolade og peanøtter, kan også ha i delfiafett for å få den smidigere. Jeg tilsatte litt havsalt i god kvalitet. Legg de i ønsket størrlse på et bakepapir slik de stivner der.



mandag 12. desember 2011

Lussekatter


150 g TINE Ekte Meierismør

  • 5 dl TineMelk Hel
  • 50 g gjær
  • 1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
  • 150 g sukker
  • ½ ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 13 dl hvetemel (ca.)
  • Pensling og pynt:

    1  sammenvispet egg
  • 1 dl rosiner


  • Smelt smøret. Tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
  • Rør i sukker, salt, kardemomme, safran (evt. gurkemeie) og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
  • Sett stekeovnen på 250 °C. Ta fram stekeplater som du smører eller har på bakepapir.
  • Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter.

    Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser. 



søndag 11. desember 2011

Marsipan pynt

Prøvde meg på litt julemarsipan. Inspirasjonen til nissene fant jeg på bloggen av i Tonerises hage, juletrærne og snømannen fant jeg på bloggen av Hanne´s kaker. syns ikke resultatet ble så gale til å være første gangen :o)




fredag 9. desember 2011

Julesokken er på plass

Julesokken har kommet på plass på peisen vår.
Finn ola sin kommentar når han så det etter jobb "ååå den hadde jeg glemt. Må jeg fylle den?" Åja kjære gutt den skal fylles til meg :) Julesokken er laget av farmor, har noen år bak seg så mangler noen filt biter her og der, men kjempe koselig :)

I går var jeg med mamma og pappa på julebyen i Egersund, var pøs regn både vannrett og loddrett, men koselig var det. Fikk fenalår og brett til det og vottene på bilde under. Egersund Chokoladefabrik hadde deilig sjokolade.


 Juleoppsattsen ble laget i dag, Nikita storkoste seg med greinene inn ei stua.



Juleoppsatsen er klar, Nikita har spist litt på greinene og vært til en stor hjelp ;o)


Busken på utsiden har fått seg en pyntings ;)


Disse vil passe perfekt med jakken jeg har bestilt meg :)

torsdag 8. desember 2011

Hjemmelaget sylte

Klar til oppskjæring


Det finnes ikke noe bedre enn hjemmelaget sylte.
Sylta lages på svinekjøtt (svineknokler som kokes et par timer) Den krydres med nelikk, allehånde og pepper.


Når kjøttet er kokt renses det. Man legger en kjøkkenfille i ønsket fom og legger et lag med flesk i bunnen før et lag med kjøtt legges over. Så legger man et lag med gelantin pulver over kjøttet og krydrer med krydderne nevnt over. Så er det tid med neste lag med kjøtt. Slik forsetter man til til sylta har fått sin høyde. På slutten kan man legge et nytt fleskelag hvis man ønsker. Dra fillen godt til og sy den stramt rundt sylta. Sylta legges tilbake i vannet du kokte kjøttet i. Nå skal den kokes i ca 30 min. 


Etter koking legges den tilbake i formen. Nå skal den legges i press til neste dag. Bruk det som måtte passe for å oppnå presset, vi brukte skrutvinnere, bare husk å beskytt formen din så den ikke blir ødelagt. 
Her er den ferdig presset


Da skal laken til sylta lages. Kok opp 3 liter vann med 5 dl salt. Dette skal avkjøles i en beholder og tilsettes en skvett med eddik og laubærblad. 


Neste dag kan sylten tas ut av pressen og kjøkkenfillen. Sett noen nelikspiker i flesket og legg i laken. Etter noen dager har den fått den perfekte syltesmaken :-)



Lagt i lake

mandag 5. desember 2011

Risboller/ristopper

Nydelige og et must til jula, mine er nesten spist opp alt ;o) 
Jeg bruker nok litt mindre pusset ris da jeg liker å ha de fulle av sjokoladen. 
Legg de i noen fine julete muffinsformer.



250 g kokosfett (delfiafett)
200 g kokesjokolade
2 stk egg
2 dl sukker
3 ss kaffe, gjerne litt sterk
100 g puffet ris

Fremgangsmåte:
Smelt delfiafett og sjokolade sammen. Avkjøl.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade. Elt lett inn puffet ris.

Sett boller med skje på matpapir. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering. 




Suksesskjeks ! “Gule Jule Bomber “

Disse er havnet rett under mine favoritter :) Vet de vil falle i god smak hos Silje også, disse er nesten som firkløverkaken min bare i kjeks. Oppskriften her er hentet fra http://www.sweets2share.com/ og er bare redigert litt for å passe greit på bloggen. Men se på hennes blogg for supre steg for steg bilder. Jeg hadde heller ikke den stjerne tipen til å lage kakene med, så jeg brukte en skje. Men skal kjøpe meg en slik tip, for hennes ble kjempe fine med slik :)
17 – 20 doble kaker (34-40 single kaker).
  • 6 eggehvitter- romtemperert
  • 300 gr sukker
  • 450 gr malte mandler
Fyll:
  • 6 eggeplommer
  • 2.5 dl fløte
  • 150 gr sukker
  • 3 ts maizena mel
  • 2 -4 ts vanilje sukker / vanilje ekstrakt
  • 200 gr smør
  • 400 gr smeltet sjokolade til trekk
Jeg starter med å lage kremen, ettersom den skal kjøles helt ned før den fylles mellom to kaker. Separer eggene (del plommen og hvitten fra hverandre). Ha plommer, maizena mel, sukker og fløten i en kjele og sett den over middels varme. Rør hele tiden så ikke det svir seg på bunnen. Hvis denne blandingen står på platen uten at det røres, vil kremen få klumper av kokt eggeplomme. La kremen få et oppkok og la det småkoke i 3 – 4 minutter. Ta kremen vekk fra platen og rør inn vaniljen og smøret.  Rør ettehvert som smøret smelter. Uansett hvor flink  en har vært til å røre i kremen, vil det danne seg noen klumper fra egg eller maizena i kremen, så hell den gjennom en sil. Da skal kremen kjøles ned, så sett den kaldt, men husk å piske i den med jevne mellomrom, så det kommer litt luft inn i den.
Da var det kakene sin tur ! Først skal eggehvittene  piskes til hvitt skum, så helles sukkeret i mens maskinen går på full fart. Pisk videre til marengsen er luftig, hvit og fast. Hell i de malte mandlene og vend de inn. Røren kan legges på bakepapiret med skje eller du kan sprøyte de ut  slik som på bildet av Sweets 2 share. Hun bruker en stor stjernetip 14 med ca 1.5 cm åpning.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 12 minutter til de får gyllene kanter og har en lys stekeskorpe på undersiden. Dra bakepapiret med kakene på, ned på benken, og la de kjølne slik. Etterhvert vil de bli fastere og de kan legges over på rist.
Når kremen har kjølnet vil den ha konsistens som smøremykt smør.
Legg halvparten av kakene med bunne opp og ha på kremen. Legg på med skje eller med sprøyteutstyr.
Legg en kake på toppen og trykk den forsiktig litt ned i kremen.
Sweets 2 share sitt bilde.
Før kakene dyppes i smeltet sjokolade, liker jeg å fryse de.
Jeg dypper de frosne i sjokoladen og legger de tilbake i fryseren med en gang sjokoladen har satt seg.
Tinede kaker oppbevares i kjøleskap i opp til 3 dager. I fryseren kan de ligge i ca 6 mnd, hvis du ikke spiser de opp da.